Česká televize bodovala na festivalu Oty Hofmana

Česká televize slaví úspěch. Z dětského televizního a filmového festivalu Oty Hofmana si odváží šest cen, tedy přesnou polovinu z celkových dvanácti. Mezi oceněnými je nejen pohádka Čertí brko ale i televizní drama Nina.

„Už je to několik let, co mi můj kamarád a spoluautor tohoto scénáře Robert Geisler poprvé navrhl, abychom natočili pohádku. Tehdy se mi to zdálo absurdní, ale od chvíle, kdy jsem se stal otcem dvou malých synů, je pro mě ta představa nejen logická, ale jednoznačně přitažlivá. Proč se zase jednou nepodívat na svět z perspektivy dítěte a zároveň nevyužít své filmařské i životní zkušenosti k vytvoření příběhu pro celou rodinu,“ vzpomíná režisér snímku Čertí brko Marek Najbrt. Právě tato pohádka si z festivalu odváží rovnou dvě ocenění a to Ostrovského dudka za nejlepší dílo v kategorii do 12 let a poté i Cenu dětského diváka.

V kategorii od 13 do 18 let pak ocenění získalo drama o dvanáctileté holčičce, jejíž svět se jí rozpadá před očima, s názvem Nina. Čestné uznání dospělé poroty si odváží jak výpravná pohádka O zakletém králi a odvážném Martinovi Petera Bebjaka, ale i road movie Všechno bude od Olmo Omerzu.

Cenu za nejlepší animovanou tvorbu loutkovému snímku získal film První vločka režisérky Lenky Ivančíkové. A porota dětí a mládeže poté udělila Ostrovského dudka za nejlepší dívčí herecký výkon Haně Bartoňové. Ta ztvárnila roli malé Emy ve filmu Ivana Pokorného Uzly a pomeranče.

Dětský filmový a televizní festival Oty Hofmana se každoročně pořádá ve městě Ostrov a to již od roku 1969. Zaměřuje se převážně na filmovou a televizní tvorbu pro děti.

Přidat komentář